OVER

Oorsprong

“Zoals steeds met kunst, werd ook Oxygen geïnspireerd door het werk van anderen”

Het Oxygen pictogram thema begon bij David Vignoni tijdens de eerste Appeal Project bijeenkomst in Berlijn in maart 2005. De eerste versies van de mappen design, was gebaseerd op de Nuvola stijl, gebruikte levendige kleuren, omlijning en een cartoonachtige uitstraling (zie eerste pictogram afbeelding 1). Daarna werd beslist om alles te veranderen en terug te vallen op een fotorealistische pictogram stijl met een zeer hoge standaard grafische kwaliteit. De standaard pictogram grootte werd 128x128. De grote pictogrammen bevorderen de gebruiksvriendelijkheid en streelt het oog met de mooie grafische vormgeving. De pictogrammen gebruiken SVG vector afbeeldingen, met alfa kanalen, transparantie, ingebedde bitmaps om drie dimensionale pictogrammen met licht en schaduw effecten mogelijk te maken.

Afbeelding 1

Ja, de OS X Aqua stijl werkte inspirerend en werd op verschillende momenten als referentie gebruikt. Oxygen wil echter niet alles kopiëren, maar wel ideeën verzamelen waarop mensen visuele metaforen voorstellen met niet alleen de nadruk op het artistieke maar ook op de gebruiksvriendelijkheid en het verbeteren van deze ideeën.

Doel

“Breek met het verleden en sla een nieuwe richting in, kijk niet om naar cartoon en kinderlijke ontwerpen uit het verleden”

Concepten

“Oxygen bevat een volledige set pictogrammen met een eigen karakter voor elk pictogram, zonder daarbij het geheel qua uitzicht en gevoel te storen.”

Vorm en Kleur gebruiken

Verbeterde herkenning van verschillende pictogram typen. Om verschillende type pictogrammen sneller te herkennen, hebben we een schema waarbij de verschillende typen licht verschillen in vorm, details en kleur.

Vormen en Details

Mimetype pictogrammen, stellen bestanden voor. Anders dan de meeste bureaublad omgevingen verandert KDE de document pictogrammen niet als deze met een andere applicatie geopend, bekeken of afgespeeld worden. Er is bijvoorbeeld slechts één pictogram voor MP3 bestanden, onafhankelijk van het gebruikte MP3-programma. Om een document bestand in Oxygen te herkennen, wordt een herkenbaar symbool op het basis document pictogram geplaatst. Dit symbool zal in de meeste gevallen bestaan uit een zeer eenvoudig element dat slechts één kleurtint gebruikt dat gekoppeld is aan alle gerelateerde document pictogrammen.

Om de gebruiker te helpen bij het zoeken wat hij nodig heeft, speelt kleur een doorslaggevende rol:

Afbeelding 2

Hardware pictogrammen, willen we realistischer, waardoor de associatie met de echte apparaten zoals ze gewoonlijk door de gebruiker gezien worden. Daarom krijgen apparaten een drie dimensionaal perspectief, terwijl media opslag een zicht van bovenaf krijgt.

Acties, de pictogrammen in de werkbalk, worden in een vooraanzicht geplaatst en hebben een ononderbroken rand met een dikte van & beeldpunt. Om het vooraanzicht en de twee dimensionale natuur van het pictogram te benadrukken, komt er onder het pictogram een schaduw. Alle elementen in een pictogram worden gegroepeerd in één object (afbeelding 3). De rand wordt dan rond dit object geplaatst, niet rond de individuele elementen. Alle actie pictogrammen hebben een svg grootte van 32x32 en worden naar andere groottes geschaald.

Afbeelding 3

Kleuren

“Daar kleur een belangrijke rol in Oxygen speelt, hebben we een consistent kleurenpalet nodig.”

Oxygen heeft één kleurenpalet met twee delen (afbeelding 4). "Normale" kleuren hebben een sobere tint van de meest gebruikte kleuren. Deze worden hoofdzakelijk gebruikt in mimetypen, mappen, systeem applicaties en acties. Levendiger kleuren hebben een hogere verzadiging en worden gebruikt om belangrijke acties in een werkbalk te benadrukken, media mimetypen, applicatie pictogrammen en in gevallen waabij de aandacht op een bepaald element getrokken moet worden, zodat de gebruiker geleid wordt naar zijn doel.

Afbeelding 4

Gebruiksvoorwaarden

Alle afbeeldingen op deze pagina werden uitgebracht onder de Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 2.5 Unported.

Oxygen logo © 2005 Vignoni David.
Oxygen website werd ontworpen met Dreamweaver.