Valentijn: Een sjoeke voor uw sjoeke? Of kiest u voor bloemen?

Valentijnsdag nadert. Bloemen, en zeker rode rozen, blijven een voltreffer op de feestdag van de geliefden. Een affiche over Valentijn trekt hierop de aandacht bij de Vlaamse floristen. Succes verzekerd. Wist je trouwens dat Vlaamse siertelers voor 30 à 40 % van de binnenlandse vraag naar snijbloemen zorgen?

Voor de wakkere bakker is Valentijnsdag ook een vaste waarde. We voorzien een minicampagne (8 – 14 februari) op tv en in de krant. Aandachtstrekker is het sjoeke, elders eclair genoemd. In De Zondag en op VTM lanceren we de oproep “ Is uw sjoeke om op te eten? Dan verdient hij of zij een heerlijk sjoeke, van bij de Wakkere Bakker natuurlijk.” De Wakkere Bakker sponsort ook de Valentijnsfilm op VTM op 13 februari. En uiteraard leeft Valentijn ook in de bakkerswinkel zelf. VLAM voorziet promotiemateriaal voor de sjoekes, de bakker zorgt voor het lekkers.

Enkele tips om zo lang mogelijk van je boeket te genieten

Gezonde stelen, met groene en niet beschadigde bladeren, leveren het langst plezier op. De rondingen van de bloemblaadjes moeten schoon gevormd zijn. Voor rozen geldt dat de bloem redelijk hard moet aanvoelen als je ze tussen twee vingers houdt. Koop rozen die hun bloemkleur al duidelijk laten zien. Rozen met een volledig gesloten knop gaan soms niet open.

Hou de transporttijd zo kort mogelijk. Een trucje kan veel heil brengen: laat koud water in de ingepakte ruiker lopen door het boeket onder de kraan te houden. Uiteraard mikt u de waterstraal niet op de bloemen maar op de stelen en het cellofaan. De waterdruppels die op de folie blijven hangen verzekeren een geslaagd transport en een koele rit.

Eens het bloemstuk of het boeket uitgepakt is, geef het dan een niet te zonnige plaats, ver weg van de verwarming. Ververs het water af en toe en knip de stelen op dat moment bij. Houd hier steeds enkele algemene regels goed voor ogen: gebruik een proper geboende vaas, knip de stelen schuin bij en verwijder alle bladeren die in contact komen met het vaaswater.


Auteur: VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw