Voorjaar planttijd voor zomerbollen: Zinderende zomerbloei

Bij bloembollen denken we meestal aan tulpen of narcissen. Naast deze lentebloeiers zijn er ook bloembollen die je juist in het voorjaar plant en in de zomer bloeien. Deze ‘zomerbollen’ komen vaak oorspronkelijk uit tropische landen en geven een natuurlijk, kleurrijk en exotisch tintje aan de zomertuin. Juist als de bloei van de meeste tuinplanten over het hoogtepunt heen is, geven zomerbollen nog volop kleur aan de tuin.

Van bol tot beauty
Het zelf ‘kweken’ van zomerbloemen is de laatste jaren weer in populariteit gestegen. Dat kweken kan via zaad, stek of bloembollen. Vanaf februari zijn zomerbollen volop verkrijgbaar en vaak kun je ze al in april en mei (zodra de kans op vorst is verdwenen) in de grond zetten. Het planten van zomerbollen is een eenvoudig klusje. Op de verpakking van alle zomerbollen staat exact aangegeven hoe ze eruit komen te zien en hoe te planten. Gedurende de zomermaanden zie je de ontwikkeling van bol naar beauty!

Foto 1: Plant zomerbollen als gladiolen in het voorjaar voor een zinderende zomertuin
Foto 2: Plant zomerbollen als Zantedeschia in het voorjaar voor een zinderende zomertuin

Tip: Plant een aantal extra zomerbollen, zodat je deze fraaie zomerbloeiers ook uit eigen zomertuin kunt plukken voor een zinderend zomerboeket!

Zomerbollen top 10

  1. Dahlia
  2. Crocosmia
  3. Zantedeschia
  4. Gladiolus callianthus 'Murielae' (Abessijnse gladiool)
  5. Lelie
  6. Gladiool
  7. Begonia
  8. Eucomis (Ananasplant)
  9. Anemone coronaria
  10. Canna (Indisch bloemriet)
Meer informatie over zomerbollen vind je op: www.bloembollencentrum.nl - www.bloembol.be


Bron: Internationaal Bloembollen Centrum (IBC)