Bloembollen: planten in het voorjaar

Zomer uit een bolletje
Een rijk bloeiende zomertuin is de wens van menig tuinliefhebber! Tuinierend Nederland en BelgiĆ« gaat in het voorjaar aan de slag om komende zomer volop van de buitenkamer te kunnen genieten. Snoeien, onkruid wieden en gazononderhoud zijn klusjes die standaard elk voorjaar op het actielijstje staan. Het planten van zomerbollen kan daar gerust aan worden toegevoegd. Daar geef je de zomertuin een exclusief kleuraccent mee. Het is bovendien een zeer eenvoudig klusje. Zomerbloeiende bolgewassen, kortweg zomerbollen genoemd, als dahlia’s, lelies en gladiolen laten vanaf augustus hun bijzondere, vaak indrukwekkende bloemen zien. Maar je moet wel even aan de slag, want zomerbollen plant je in april en mei.

Foto 1: Dahlia’s en andere zomerbollen plant je in april/mei
Foto 2: De ananasplant (Eucomis) en andere zomerbollen plant je in april/mei


Zomertoppers
Al sinds jaar en dag is de Dahlia de meest gekochte zomerbol. Dat is niet onlogisch want deze zomertopper is er in zeer veel soorten en kleuren met bijvoorbeeld grote (doorsnee van 20 cm), stervormige en balvormige bloemen. Behalve op kleur kan je de tuin ook beplanten op geur. Lelies, Abessijnse gladiolen (Gladiolus callianthus ‘Murielae’) en chocoladebloemen (Cosmos atrosanguineus) hebben behalve mooie bloemen ook een heerlijke zomerse geur. Een zomerbol mag zich echter zomerbol bij uitstek noemen: dat is Galtonia, ook wel Kaapse hyacint genoemd. De Kaapse hyacint is een prettig ruikende beauty die met haar prachtige witte klokvormige bloemetjes zowel in de tuin als in potten op balkon of terras voor een exclusief kleuraccent zorgt.

Planttijd
Vanaf februari zijn zomerbollen volop verkrijgbaar (o.a. bij tuincentra) en vaak kun je ze in april en mei (zodra de kans op vorst is verdwenen) planten. Wanneer de voorjaarszon schijnt is het heerlijk om buiten aan de slag te gaan. Het planten van zomerbollen is een eenvoudig klusje. Plant ze op een zonnige plek, tweemaal zo diep als de bol hoog is. Uitzondering op deze regel zijn de dahlia- en begoniaknollen, die worden vlak onder de oppervlakte geplant. Op de verpakking van zomerbollen staat exact aangegeven hoe ze eruit komen te zien, hoe te planten en wanneer ze bloeien.

Kijk voor meer informatie over zomerbollen op www.bloembollencentrum.nl


Bron: Internationaal Bloembollen Centrum (IBC)