Biografie

Lady GaGa

Stefani Joanne Angelina Germanotta (New York, 28 maart 1986), beter bekend als Lady Gaga, is een Amerikaanse zangeres. Gaga is bekend geworden door haar werk in electropop. Ze schrijft haar eigen teksten en ontwerpt haar eigen videoclips. Voor het nummerJust Dance werd zij in 2008 genomineerd voor een Grammy Award. De stijl van Lady Gaga wordt vaak betiteld als een revival van deelectropop-muziek uit de jaren 1990. Door haar extravagante look wordt ze ook wel eens vergeleken met new wave-acts uit de jaren 1980. GaGa heeft haar naam te danken aan het nummer Radio Ga Ga van Queen.

Biografie

Ze werd in 1986 geboren in een Italiaanse familie aan de Lower East Side van Manhattan. Op vierjarige leeftijd begon ze met pianospelen. Op haar dertiende gaf ze haar eerste grote optreden. Op haar twintigste werd ze aangenomen bij Interscope Records waar ze haar eerste nummers schreef. Zo schreef ze onder andere voor de Pussycat Dolls en Britney Spears. In 2008 trad ze op tijdens de Miss Universeverkiezing met haar beste vriendinnen Pauline en Sophie.

Haar debuutalbum The Fame schreef Gaga samen met onder andere de producer RedOne. De eerste single van het album, Just Dance, werd uitgebracht in april 2008. Het nummer behaalde de nummer 1-positie in zeven landen. In de meeste landen, waaronder Nederland, werd deze positie pas behaald in 2009, toen het nummer de airplay kreeg, waar het daarvoor aan ontbroken had. Tweede single Poker Face werd uitgebracht in september 2008. Het nummer werd succesvoller dan Just Dance, door in bijna twintig landen de eerste plaats te behalen. Als derde single werd in Nederland gekozen voor LoveGame. In andere landen wordt eerst het nummer Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) uitgebracht. Omdat de tekst van het nummer LoveGame in een aantal landen als te expliciet werd beoordeeld werd het in deze landen vervangen door Paparazzi.

Op 28 mei 2009 gaf Gaga toe wat al langer werd vermoed; zij is inderdaad biseksueel, maar verklaart nog nooit verliefd te zijn geweest op een vrouw en gelukkig was met haar vorige vriend Speedy, die ze ontmoet heeft op de set van de videoclip van LoveGame. Inmiddels is deze relatie voorbij.

In augustus 2009 kwam Lady Gaga in de publiciteit door een foto waarop het leek alsof zij een hermafrodiet zou zijn. Zelf wakkerde ze het gerucht eerst nog aan om het vervolgens te ontkennen. Katy Perry twitterde dat het weer iets van GaGa was voor publiciteit, en een propje in haar slipje zou hebben gedaan. Lady GaGa bedankte haar hiervoor via twitter.

Tijdens de MTV Video Music Awards in september 2009 werd Lady GaGa negen maal genomineerd en won Best New Artist, Best Special Effects (Paparazzi), en Best Art Direction (Paparazzi).

Stijl

Naast interesse voor avant-garde en elektronische dancemuziek heeft Gaga zich verbreed tot glam-rock en een pop-sound met invloeden van Marc Bolan, David Bowie en Queen. "Marc Bolan en David Bowie zijn erg belangrijk voor me geweest, ik wist me geen raad voordat ik ze ontdekte."