FAQ - Vaak gestelde vragen

Waar kan ik ontbrekende of beschadigde bordjes melden?

Het is ons fietsers allemaal al wel overkomen: je bent van knooppunt naar knooppunt aan het fietsen en plotseling blijkt een bordje verdwenen te zijn of is een bordje volledig onleesbaar gemaakt door enkele snoodaards. Of is de route simpelweg verkeerd bewegwijzerd. Leuk is anders.

Wil je zo'n vervelende situatie verhelpen voor de collega-fietsers die na jou komen? Dan kan je dit melden aan bevoegde toeristische diensten. Jammer genoeg is soms wat lang zoeken op de juiste contactgegevens te vinden. Deze toeristische diensten kun je bereiken via website van de betreffende Provincie.

Wat stellen de oranje markeringen voor bij sommige trajecten?

Onverharde delen en semi-verharde delen (vb. dolomiet) worden in het oranje aangeduid. Daardoor kun je deze vermijden met een lichte- of racefiets, als je dat wenst.

Weet jij in je buurt stukken die niet of onjuist zijn aangeduid? Laat het ons weten!

Waarom geeft mijn GPS geen aanwijzingen wanneer ik moet afslaan?

Route gegevens kunnen op twee manieren naar GPS geëxporteerd worden: als track of als route. Een track is als het ware een kruimelspoor. Het bestaat uit een aantal punten die door middel van rechte lijnen verbonden zijn. Een track trekt zich niks aan van kaartmateriaal. De kaarten worden hier enkel als achtergrond gebruikt. In principe kan je dus ook navigeren zonder kaart als achtergrond (het zal wel wat moeilijk zijn).

Een route daarentegen bevat de nodige gegevens waardoor het GPS toestel zelf een route kan berekenen langs gekende wegen om de eindbestemming te bereiken. Er zijn meestal ook 'via'-punten toegevoegd aan een route, om zeker langs bepaalde punten te passeren (vb. een knooppunt). Je moet hiervoor uiteraard beschikken over routeerbaar kaartmateriaal (vb. City Navigator). Wanneer je afwijkt van de berekende route, wordt automatisch een nieuwe route berekend om je op je eindbestemming te krijgen. Het is enkel bij deze vorm van navigatie dat "turn-by-turn" instructies gegeven worden. Je GPS vertelt je dus wanneer je recht of links moet afslaan.

Op fietsnet worden uitgestippelde routes steeds als track geëxporteerd. Hierdoor worden alle trajecten steeds correct weergegeven, onafhankelijk van het gebruikte kaartmateriaal. Want als het knooppuntennetwerk langs een weg loopt die niet op je kaart staat (vb een onverharde weg), zal bij een route deze weg nooit aangeduid worden. Bij de fietsnet GPX export krijg je dus geen "turn-by-turn" aanwijzingen, maar moet je de lijn die op je GPS wordt weergegeven zo goed mogelijk volgen. Als je wegfietst van deze lijn, weet je dus dat je van je uitgestippelde route bent afgeweken.

Hoe kan ik helpen om de trajecten op de routeplanner te verbeteren?

We doen ons best om de trajecten op de routeplanner te laten overeenstemmen met de werkelijke situatie. Soms wijkt onze documentatie echter af van de aanduidingen in het veld. Of zitten er vergissingen in de kaart. Om dat te corrigeren zoeken we de medewerking van de fietsende fietser.

Start met ons één GPX door te sturen. Een redacteur kijkt alles goed zit; vanaf dan kun je je laten gaan!

Voor alle verdere vragen, je correcties en GPX bestanden is er één e-mail adres: meewerken.

Waar kan je informatie vinden over veerdiensten?

De meeste veerboten en ponten varen niet het hele jaar door en ook niet alle uren van de dag. Om te voorkomen dat je fietstochtje in het water valt, controleer je best de beschikbaarheid en vaartijden via onderstaande websites. Wilt u zekerheid, bel dan voordat u gaat fietsen even de veerdienst op.

Voor de beschikbaarheid en vertrektijden van alle veerponten in Zeeland is er een uitstekende site terug te vinden op http://rondjepontje.vvvzeeland.nl/

http://www.voetveren.nl/ is een goede vertrekplaats om informatie te vinden over veerponten in zowel België als Nederland. Kies daar voor Overzicht ponten.

Zijn er nog interessante fiets-websites?

Hieronder vind je een beknopt lijstje met links naar interessante fiets-websites:

www.fietsroute.org
De meest uitgebreide informatie rond fietsroutes in Vlaanderen.
www.routeyou.com
De website die routes en bijbehorende functionaliteit aanbiedt voor de fietser, de wandelaar, de motorrijder en de toerist.
www.fietsen123.be
Actueel nieuws over fietsen, fietsroutes en fietsvakanties.
www.fietsenmoetkunnen.be
Driemaandelijkse Vlaams fietsmagazine. Met een flink aantal reportages en fietsroutes in België en omstreken.
www.fietsersbond.be
Belangenvereniging voor fietsers in Vlaamse en Brusselse gemeenten, met aandacht voor meer en betere fietspaden, een fietsvriendelijke fiscaliteit, kwaliteitsnormen voor fietsen...
www.vlaanderen-fietsland.be
Website door en voor fietsers, met als doel de bezoekers de mooiste plaatsen in Vlaanderen op fietsgebied te leren kennen.
www.travelbybike.be
Website over vakantiefietsen. Met extra aandacht voor 'zwanger fietsen'.
www.bikeroutetoaster.com
Website voor aanmaken van trajecten. Belangrijkste troeven: hoogteprofielen en een combinatie van auto-routing en manueel trajecten tekenen.
www.meldpuntfietspaden.be
Via dit meldpunt kunt u knelpunten voor fietsers signaleren aan de bevoegde wegbeheerder (gemeente, provincie, gewest, ...) in Vlaanderen.

Wie zijn jullie?

Fietsnet.be is een project dat het hele netwerk van Vlaamse fietsroutes op één online kaart wil verenigen. Gestart door Koen Mannaerts en Kris Mattheus, brengt het initiatief thans tal van medewerkers samen. Fietsnet.be, een experiment van deze twee fietsgekke ingenieurs, vind je sinds 15 juni 2007 op het Web. Daarmee heeft Vlaanderen zijn eerste online fietsrouteplanner met automatische routeberekening.

We kregen enkele jaren geleden flink genoeg van de ritjes die ze al honderd keer gefietst hadden. Nochtans ligt er in Vlaanderen duizenden kilometer fietsroute, zorgvuldig uitgekozen en uitgerust door toeristische diensten en verenigingen allerhande. Het is jammer dat de initiatieven zo versnipperd zijn; de mogelijkheden zouden eindeloos zijn mocht je elk traject kennen, en kunnen combineren tot één groot net. Het is de ambitie van fietsnet.be om dit hele netwerk op één online kaart samen te brengen.

Voor informatie rond de visie of uitwerking van fietsnet.be contacteer je Koen Mannaerts of Kris Mattheus.

Credits?

Voor onze kaarten maken we gebruik van de diensten van Google Maps.
Daarnaast gebruiken we ook Google Analytics voor de website statistieken.

Alle huidige trajecten komen overeen met de fietsnetwerken gerealiseerd door:

en zijn overeenkomstig auteursrechterlijk beschermd.

Laatst met Dreamweaver® aangepast op 12 Juni, 2012.