Vraatsporen

Welk zoogdier heeft er aan mijn nootjes geknabbeld?

Zoogdieren laten allerlei vraatsporen achter, waardoor je hun aanwezigheid kan vaststellen zonder ze zelf gezien te hebben. Dat is vaak handig, want vraatsporen kan je overdag zoeken, ook voor nachtactieve zoogdieren. Bij sommige soorten zijn de sporen heel duidelijk, denk maar aan een boom die door een bever werd omgeknaagd. Bij andere soorten is het iets minder eenvoudig, maar eens je weet waar je moet op letten, kan je een heleboel sporen vlotjes determineren. Hier bespreken we een aantal gemakkelijk te herkennen vraatsporen aan noten, pitten en dennen- of sparappels.

Vraatsporen aan andere zaden, zoals kastanjes of eikels, zijn meestal moeilijk te onderscheiden. Deze zaden hebben een zachte pel en ze verschrompelen vaak na aangevreten te zijn, waardoor het snijvlak minder duidelijk is. Dit geldt ook voor onrijpe hazelnoten, die nog een zachte en dunne pel hebben.

Heb je zelf vraatsporen gevonden en ben je zeker van welk dier ze zijn, dan kan je ons deze gegevens doorgeven via onze waarnemingen-pagina. Ben je niet zeker welke diersoort verantwoordelijk is voor de vraatsporen, dan kan je de nootjes (of pitjes) in een zakje stoppen en ze ons opsturen, samen met een kaartje met de juiste lokatie en datum van de vondst. Vergeet ook je e-mailadres (of telefoonnummer als je geen e-mail hebt) niet toe te voegen, en dan laten we je zo snel mogelijk weten om welke diersoort(en) het gaat. Je kan natuurlijk ook altijd een duidelijke foto van de vraatsporen doormailen, dat is gewoonlijk al voldoende om de diersoort te bepalen (hou in dat geval de nootjes wel bij tot we zeker zijn dat de foto voldoende is om ze te determineren). Opsturen of mailen doe je naar: Goedele Verbeylen, Natuurpunt Studie, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen.